EPPUR Si MOUVE

Malgrat tot es mou”

En la darrera entrada vaig fer referència a una publicació que obria una perspectiva científica al tema del procés independentista, i em va fer recordar a Galileu Galilei, el primer en utilitzar un nou mètode, l’anomenat científic. I us preguntareu que hi té a veure aquest savi i el seu mètode amb el Procés?.

Galileu és va tenir que enfrontar amb la Inquisició dos cops, el primer va ser en un procediment on tan sols va ser amonestat, i com resultes del segon tenia que acabar a la foguera i per evitar-ho va tenir que admetre quelcom inadmissible per la seva consciència. Avui tenim la sort de que una nova d’inquisició no tan mortal com la passada vetlla perquè no ens sortim del bon camí, però que no n’ha tingut prou amb amonestar i multar, i ha anat més enllà, ha condemnat a representants elegits democràticament pels ciutadans de Catalunya, i no sembla que vagi a acabar aquí. Del segon procediment ja en parlaré més endavant.

Galileu no acceptava la necessitat de rebre l’aprovació al estil del sistema del <Magister dixit>, estava convençut de que una idea per ser vàlida no ha tenir una aprovació prèvia d’alguna autoritat anterior, i que la utilització del mètode científic era la única manera de fer-ho. Sovint aquesta suposada autoritat, que tan sols era un exercici del poder sovint per part de veritables ignorants, que imposava la seva acceptació per la força. La seva veritat sovint es fonamentava en  històries no precisament exemplars o en documents o novel·les en les que el menys important era que el seu contingut fos cert. Galileu és va tenir que enfrontar amb l’Esglèsia com autoritat i la seva executora del poder la Inquisició, i la Bíblia estès com a continent de la veritat absoluta. El Procés s’enfronta a idees que es basen en històries contades per vencedors que neguen els fets, proposant-ne de nous fonamentats en invencions i creences, amb l’objectiu de mantenir vigents els seus interessos per damunt d’altres, explicitats en un document que ha perdut al meu entendre la seva legitimitat moral pel mal ús que n’han fet. Puc entendre que un llibre dictat per un Deu, de li doni un valor i credibilitat cega per part dels que hi creuen, Galileu en cap moment va negar que fos una revelació divina, però d’aquí a negar la evidència de la que la terra era el centre de l’univers ni ha un bon tros. La funció de la Bíblia és marcar el camí per anar al que entenien col·loquialment com a cel, no descriure les lleis físiques que el regulen.

Seguim en Galileu, després d’observar detingudament els fets que es produïen en la naturalesa, intentava explicar-los utilitzant formules matemàtiques, i per aquesta raó va tenir que experimentar i reproduint-los amb la major exactitud possible, per poder mesurar les dades obtingudes i establir les lleis que els regeixen. El Procés, també ha observat els fets i els seus impactes, ha fet mesurat i obtingut resultats fiables, i ha arribat a demostrar el perquè passa el que passa, i ho ha explicat sobradament, i tothom ho pot entendre racionalment i fins i tot emocionalment, però li passa el mateix que al Galileu, que els seu detractors continuen negant evidències, mesurades i validades, negant-se fins i tot a veure les, com li passava al Galileu quan els hi presentava amb els seus descobriments amb el seu telescopi, que els hi posava els fets davant dels seus ull i que sovint és negaven a mirar per no tenir que admetre la veritat o per tenir por del poder vigent. En el cas del Procés tenim en front un document perfecte ja que conté veritats absolutes i que inclou un mecanisme d’immortalitat en ell mateix, porta un virus que té capacitat per atacar qualsevol intent de canviar el seu ADN. Tot i ser redactat per humans sota pressió dels poders fàctics, no admet cap més interpretació que la de la nova inquisició, que ara anomenem com <Tribunal Constitucional>. Fins i tot de la Bíblia dictada per Deu avui en dia s’admeten interpretacions distintes.

Anem a pams, Galileu tenia la Inquisició com a ens executor del poder i la Bíblia, tots dos negaven fets científicament provats, raó pel que va ser amonestat i posteriorment com ha resultes de la segona topada va ser condemnat a la foguera (tot i que si llegiu la Bíblia no trobareu en lloc que digui que la terra és el centre de l’univers). Recordem ara el que va tenir que admetre el propi Galileu per evitar que el cremessin viu: <Abjuro, maleeixo i detesto els manifestats errors i heretgies i, en general tot error, heretgies y sectes contraries a la Santa Madre Iglesia>, i tornem ja per acabar amb el Procés, enfront té al poder de l’Estat i al seu instrument executor el Tribunal Constitucional i la fiscalia de l’estat, i la bíblia moderna <Constitución del 78>. Però qui de facto formen o creuen formar part del poder són els que li donen suport, per ara se’n voler sortir utilitzant el mètode <Aranzadi>, i tan sols ha aconseguit inhabilitar i multar a representants polítics elegits democràticament pels catalans. Aquest mètode no ha aturat el procés, i com estan al seu parer tenen la veritat absoluta, l’aplicaran amb més contundència, per ara negant que en una institució pública, com és un Parlament, s’hi pugui parlamentar de qualsevol tema que interessa als que han elegit als seus membres per poder-hi plantejar les seves inquietuds, el que ha fer que la seva Presidenta i membres de la seva Mesa hagin estan citats com presumptes culpables davant dels tribunals.

De continuar per aquest camí no els quedarà més remei que ocupar <Aranzadidament> de nou el territori de Catalunya. Mai Espanya ha negociat res i encara no ha estès que així ho ha perdut tot. Al final és veuran obligats a ocupar-la policial o militarment, no donen més de sí, el Procés neix democràticament i de la gent, per a la defensa les seus interessos, i si el volen aturar només pot ser per una inhabilitació de tots plegats com a persones, ja que tot i que en un moment alguns ens vam creure que érem ciutadans, la realitat els que desitgem una Catalunya independents tan sols som súbdits, la resta ells sabran el que són, i que de seguir així podem acabar com una de les persones més rellevants de l’historia de la humanitat en Galileu proclamant el següent.

<Abjurem, maleïm i detestem els manifestats errors i heretgies i, en general tot error, heretgies y sectes contraries a la Santa Mare Pàtria i als seus governants, als que estem i estarem sempre agraïts per haver-nos colonitzat i fer-nos veure que sense ells no som res, i que els reconeixem com els enviats pel Ser Suprem per a salvar-nos de l’infern que suposa ser lliurest>