08/02/2017

L’elecció de l’actual president dels EEUU fa visible una nova manera d’actuar en política, com el fet de signar decrets presidencials que recullen alguns dels compromisos electorals més polèmics en els primers set dies de mandat. De tots ells en vull destacar un que no ha tingut tan ressò entre els que no l’han votat, em refereixo al que deixa la regulació el sistema financer pràcticament a zero. Entenc que és manifesten i que consideren que el tancament de les fronteres a migrants o refugiats d’alguns països afecta a les persones d’una manera més immediata, mitjançant controls d’entrada o amb el cèlebre projecte de mur en la seva frontera sud per frenar l’entrada de la resta d’americans, però també és immediat l’efecte en tots plegats l’esmentada des-regulació.
Un altre tema al meu parer rellevant és la manifestació pública per manifestar al seu parer de la manca de legitimat del resultat del procés electoral, no tinc cap informació que en el sentit que aquest sistema hagi canviat en la seva essència. Entenc que es un estat federal on la Constitució tan sols garanteix un marc comú, però que els estats tenen autonomia per adaptar-la als seus interessos, i em causa un cert desconcert el fet de que amb la presidència dels demòcrates no s’hagin corregit aquesta il·legitimitat.
Sovint ens recorden que els contrapesos polítics establerts pel exercici de la política seran suficients per evitar tota mena de desastres a nivell mundial que segons els profetes moderns, els anomenem analistes, com ho feien els antics. La principal funció pel que foren creats, segons ens han dit, ho van ser per limitar les ambicions dels governants sotmesos a la seva naturalesa humans. Però també puc pensar que en realitat pel que van ser creats va ser perquè el sistema de poder es mantingui, independent de les persones que en tenen la seva potestat. En aquestes darreres eleccions i en el nomenament de l’equip del nou president possiblement és fa especialment palès. Cal recordar com a exemple la crisi del 2008, on l’anterior president és va veure obligat a mantenir en el poder als que la van generar.
El sistema sempre és mou en la legalitat i per tan les seves actuacions sempre seran legítimes, degut a la seva capacitat per adaptar les lleis als seus interessos, el seu poder de fer-ne de noves i passar per damunt de qualsevol entrebanc que trobi pel seu manteniment, també alguns l’anomenen “establiment”, la seva primera eina és el dret positiu és el que esmenten com a quelcom immutable, fins que no s’oposi als seus interessos que cada cop aleshores fan us dels juristes i dels polítics que en molts casos actuen com a “falsos hakers” en benefici del sistema. No soc contrari a l’existència d’un dret positiu tot al contrari, estic a favor d’un dret positiu que ho sigui i estigui al servei de les persones.

En acabar el seu mandat el president Obama, em sembla recordar que var dir “LA CONSTITUCIÓ ÉS UN REGAL, PERÒ TAN SOLS ÉS UN PAPER* I QUE UNICAMENT LA VOLUNTAD DELS POBLES PERMET ASSOLIR UN MON MÉS JUST”
*pergamí?
**¿Que ha de passar perquè els polítics se’n adonn de que ja son prescindibles com ens fa palès en els resultats de les darreres eleccions als EEU?
***¿Que ha de passar perquè les persones se’n adonin de que com no participen en la política activament també seran prescindibles com a tals?
***¿Que ha de passar perquè les persones se’n adonin de que ho son, amb tots els drets i obligacions?