Sovint en les constitucions es solen incloure un Preàmbul o similar, on és detallen fets històrics primigenis i actuals, com a fonament del seu perquè.

En la meva proposta no n’he inclòs cap per tres raons.

La primera seria fer un resum d’uns fets que alguns han tingut  la sort d’haver-los conegut a l’escola, i d’altres que tan sols els hem pogut conèixer a través de la família, amics, publicacions de tot tipus, i com no podia ser d’un altra manera, simplement vivint. Reconec no ser una persona competent per tractar públicament de totes els fets que han succeït al llarg de l’historia. I he endegat aquest modest projecte des del ara en endavant, centrar-me en les persones  per endegar tots junts un projecte de vida millor, d’acord amb la nostra consciència

La segona, és que els fets històrics i viscuts recentment, tant de la banda dels vencedors/conquistadors com els dels perdedors/conquistats fan palès que visc en un territori que ha estat sotmès i colonitzat  amb totes les conseqüències. Els fets que es van produir i les seves actuacions són semblants als que han altres paisos han sofert al llarg de tota la història.

La tercera és la més rellevant. Tenir la consciència de ser el que soc,  una simple persona,  lliure per la gràcia de Déu , i per tant que pot decidir,  i per tan decideix i manifesta lliurement que pertany a la Nació Catalana, que vol formar part d’un poble català lliure, que pugui ser governat per un Estat Català propi, d’acord amb un Pacte Social explicitat en la nostra Constitució.